6 råd til at holde din hjerne fit

1. DYRK MOTION
Når du dyrker motion, øger du blodgennemstrømningen i hele kroppen – også i din hjerne, og det fører mere ilt til hjernen og stimulerer din koncentration, indlæringsevne og hukommelsen. Regelmæssig motion menes også at nedsætte aldringsprocesser i hjernen og beskytte mod forskellige typer af demens.

2. SPIS SUNDT
Kosten spiller også en væsentlig rolle for hjernens sundhed. Undersøgelser viser, at en række fødevarer således virker direkte stimulerende på hjernens forskellige funktioner og har en positiv indvirkning på koncentrationsevnen, samtidig med at de beskytter mod forskellige sygdomme og forsinker ældning af hjernen. Særligt fødevarer med et højt indhold af antioxidanter og omega 3-fedtsyrer menes at fremme hjernens funktion. Især såkaldt supermad eller brain food har en dokumenteret effekt ikke alene på din hjerne, men mange af dem nedsætter også betændelsestilstande i kroppen. Se hvilke 12 fødevarer, der booster din hjerne.

3. SPIL OG LYT TIL MUSIK
Musik og sang styrker samarbejdet mellem de to hjernehalvdele og får hjernen til at udskille signalstoffet dopamin, som har en række gavnlige virkninger på de kognitive funktioner og holder hjernen skarp.

4. LAV HJERNEGYMNASTIK
Regelmæssig træning af hjernen kan forbedre din hukommelse. Spil f.eks. kort og brætspil, læg puslespil, løs krydsord, sudoku eller Wordfeud, der samtidig styrker dit ordforråd og træner dine regnefærdigheder.

5. UDFORDR DIG SELV
Vær åben, kast dig ud i nye ting og lær nyt. Ved løbende at udvikle nye evner holder du din hjerne aktiv og forbedrer dens funktion. Læs f.eks. bøger, gå til foredrag, lær at spille på et musikinstrument eller lær et fremmedsprog. Mød nye mennesker, som udfordrer dine synspunkter.

6. SOV GODT
Søvn er vigtigt, da din hjerne regenererer og danner nye hjerneceller, mens du sover. Samtidig er søvn også vigtigt for din korttidshukommelse og indlæringsevne. Sørg derfor for at gå tidligt i seng og få mindst 7-8 timers dyb og sammenhængende søvn hver nat. Læs mere om søvn her.

Hypnose hjælper på koncentrationsbesvær